Search
  • Christos Vassiliades

Τα κρασιά του εγκλεισμού

Η μακρά παραμονή στο σπίτι μπορεί να γίνει πιο υποφερτή αν συνδυαστεί με δημιουργικότητα και λίγο ψάξιμο. Αναζήτηση στα υπάρχοντα και ξεχασμένα, ψάξιμο για νέες ιδέες και προτάσεις.


Η συγκυρία το έφερε έτσι, ώστε η εισαγωγική μου ανάρτηση στο Cook & Pair να μας βρίσκει στη δύνη αυτού του απεχθούς και στυγνού ιού. Αυτός, ο κορονοιός έχει για τα καλά εισβάλει στις ζωές όλων μας, έχει διαταράξει τη καθημερινότητα και τις συνήθειες μας και έχει σπείρει μια μορφή τρομοκρατίας για τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει τόσο σε εμάς του ίδιους αλλά και στη κοινωνία γενικότερα μέσα από την σχεδόν βέβαιη παράλυση των συστημάτων υγείας.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του; Προς το παρόν ο περιορισμός. Ο εγκλεισμός θα έλεγα καλύτερα αφού όλοι καλούμαστε με ευλάβεια και βάση διαταγμάτων πλέον να περιοριστούμε. Να κλείσουμε εξώπορτες και να αποφύγουμε πάση θυσία στενές επαφές και κοινωνικοποιήσεις. Βάναυσο. Σκληρό για ένα εξωστρεφή μεσογειακό λαό που έχει την βόλτα και τις κοινωνικές αλληλοεπιδράσεις στο τσεπάκι.

Ο εγκλεισμός, γνωρίζετε πολύ καλά πλέον ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει, μαεστρία και τεχνάσματα για να γίνει υποφερτός. Απαιτεί να επιστρατεύσουμε όση δημιουργικότητα έλαχε από τη φύση στο καθένα μας, να ανατρέξουμε σε ξεχασμένα ντουλάπια μπας και ανακαλύψουμε κάτι όμορφο από το παρελθόν (τότε που έννοιες όπως καμπύλη διασποράς και αλυσίδα μετάδοσης θα μας έμοιαζαν σαν μέρος διαλόγων σε ταινία φαντασίας), να καταλήξουμε πως ο μέχρι πρότινος καλογυαλισμένος και για πολλούς άγνωστος χώρος της κουζίνας μπορεί να μετατραπεί σε ένα «καταφύγιο» ιδεών και σε μια «σχολή σκέψης» πολλά υποσχόμενη για να κυλίσουν λίγο οι ριμάδες οι ώρες αλλά και για να επιβραβεύσουμε το έρημο μας στομάχι που μας υπακούει αδιαμαρτύρητα αυτές τις στιγμές.


Ο εγκλεισμός, γνωρίζετε πολύ καλά πλέον ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει, μαεστρία και τεχνάσματα για να γίνει υποφερτός. Απαιτεί να επιστρατεύσουμε όση δημιουργικότητα έλαχε από τη φύση στο καθένα μας.

Κάπου εδώ βέβαια και αφού έχουμε σκαρφιστεί χίλια δυο, έχουμε ανακαλύψει στο διαδίκτυο κάθε λογής εξωτική συνταγή έχουμε φανταστεί λιχουδιές που προκαλούν ξεφάντωμα στους σιελογόνους αδένες μας, έρχεται η στιγμή να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Το μάτι πέφτει σε αυτό το ίσως ξεχασμένο ραφάκι των κρασιών. Αυτό που η ένδοξη μας συνήθεια να τρώμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή να μαζευόμαστε με τους «συνήθης ύποπτους» στο αναντικατάστατο μας στέκι, έχει ξεθωριάσει την ύπαρξη του από την μνήμη μας. Κι όμως υπάρχει. Είναι εκεί για τις δύσκολες αυτές ώρες. Πιθανόν ελαφρώς «παλιομοδίτικο» και με ελλείψεις όμως είναι εκεί, έτοιμο να μας παραχωρήσει πρόθυμα το δικαίωμα να συμπληρώσουμε τις άδειες του θήκες και να αντικαταστήσουμε ότι πλέον του είναι απλά διάκοσμος.


Τα κρασιά του εγκλεισμού

Τα κρασιά του εγκλεισμού λοιπόν. Αρχικά είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε την αφαιρετική μέθοδο. Και εξηγώ. Τέτοιες μέρες, όπου το κέφι και η ανεμελιά έχουν πάρει τη κατιούσα καλό είναι να αποφύγουμε ευφάνταστα αφρώδη κρασιά και σαμπάνιες μιας και τα κρασιά αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ανεβασμένη διάθεση και μια εορταστική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά, όσο θετικοί και αισιόδοξοι και να είμαστε και όσο και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με νότες χιούμορ, τη δεδομένη στιγμή εκλείπουν. Άρα καλό είναι να εγκαταλείψουμε την ιδέα αυτή και να τους παρατείνουμε τη ζωή για λίγο ακόμη στο μπουκάλι μέχρις ότου οι συνθήκες για την ζωηρή έξοδο τους το επιτρέψουν. Από την εξίσωση επίσης αφαιρούνται τα «μεγάλα κρασιά». Τι εννοώ; Λοιπόν, κάποια κρασιά στο κελάρι μας, ή στο ταπεινό μας ραφάκι, έχουν δημιουργηθεί για «μεγάλες στιγμές». Είναι κρασιά που συνήθως είναι κόκκινα στο χρώμα (αν και κάποια λευκά πληρούν τα κριτήρια, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο), αναγράφουν στην ετικέτα μια αρκετά προγενέστερη ημερομηνία παραγωγής από το τώρα και πιθανόν να γίνονται αναφορές στην ετικέτα οι οποίες να παραπέμπουν σε δυνατότητα του κρασιού να παλαιώσει. Τέτοιες ενδείξεις πιθανόν να είναι η παραμονή του κρασιού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δρύινα βαρέλια, η μικρές αποδόσεις των αμπελιών από όπου προέρχονται και ασφαλώς οι πιθανές ονομασίες προελεύσεως οι οποίες μαρτυρούν συγκεκριμένα πρότυπα οινοποίησης. Τα περισσότερα ΠΟΠ κρασιά δηλαδή έχουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, αναλόγως της περιοχής από όπου προέρχονται και ασφαλώς των ποικιλιών. Η κατανάλωση τέτοιου τύπου κρασιών αποτελεί ιεροτελεστία. Χρειάζονται συνθήκες όπως κατάλληλο φαγητό, ορθές συνθήκες σερβιρίσματος και ασφαλώς το πιο σημαντικό, κατάλληλη παρέα γύρω από ένα τραπέζι όπου οι συζητήσεις δεν θα περιστρέφονται γύρω από τη πανδημία. Φαντάζει δύσκολο αυτές τις μέρες ασφαλώς !!! Προσωπικά θα εξαιρούσα από τη λίστα αυτή και κάθε λογής γλυκά κρασιά ανεξαρτήτου προέλευσης, ποιότητας και τύπου. Βλέπετε ο περιορισμός πέρα από ψυχολογική επίδραση, επιδρά και σωματικά με τη περιορισμένη δυνατότητα κίνησης και κατ’ επέκταση στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Ως γνωστό τα γλυκά κρασιά είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα, οπόταν καλύτερα να αποφεύγονται. Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι κοντά και αφού ξεπεραστεί όλο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε με ορίζοντα κάποια από τις πανέμορφες μας παραλίες.


Καλό είναι να αποφύγουμε ευφάνταστα αφρώδη κρασιά και σαμπάνιες. Απο την εξίσωση επίσης αφαιρούνται τα "Μεγάλα Κρασιά"

Ηome Friendly Κρασιά

Αφού εφαρμόσαμε τη μέθοδο της αφαίρεσης και εξαιρέσαμε, δυστυχώς κάποιους τύπους εξαιρετικών κατά τα άλλα κρασιών πάμε τώρα να δούμε κάποιες προτάσεις, “home friendly” κρασιών που δεν απαιτούν ούτε ιδιαίτερες συνθήκες, ούτε μεγάλο “panel” αλλά ούτε και πιάτα υψηλής γαστρονομίας προκειμένου να μας χαρίσουν ευχάριστες εμπειρίες, να μας χαλαρώσουν και να συνοδεύσουν «εύκολα πιάτα» που είναι και ή τάση αυτό το διάστημα λόγω των πολλών περιορισμών οι οποίες επιδρούν και στις επιλογές των πρώτων υλών που κάνουμε κατά τις αστραπιαίες επισκέψεις μας στις υπεραγορές.

Δεν θα προτείνω πολλά δεν θα κουράσω και προπαντός δεν θα μπερδέψω. Δυο γενικές κατηγορίες κρασιών θεωρώ πως είναι οι κατάλληλες και οι πιο εύκολα προσβάσιμες.

Οτιδήποτε σε λευκό. Η Άνοιξη με τα χρώματα και τα αρώματα της είναι εδώ. Αν και δύσκολα μπορούμε να την αισθανθούμε από το σπίτι, είναι εδώ και προστάζει να εναρμονιστούμε. Λευκά κρασιά όλων των τύπων, με τα λουλουδάτα αρώματα τους, με τα εσπεριδοειδή τους, με τα τροπικά του φρούτα. Να μια αναζωογονητική και ευχάριστη νότα. Επίσης η οξύτητα που συνήθως χαρακτηρίζει τα κρασιά αυτά θα μας επιτρέψει να τα συνδυάσουμε με απλά καθημερινά πιάτα όπως κοτόπουλο, ψητό χοιρινό, μακαρονάδες με λευκές σάλτσες, σαλάτες ακόμη και με τα περισσότερα είδη οσπρίων. Θεωρώ πως είναι βασικές ομάδες τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο μας στο σπίτι οπόταν ανάβω ένα μεγάλο πράσινο φως στα λευκά κρασιά.

Πλούσια και πληθωρικά ροζέ. Οι μέρες του περιορισμού αυξάνουν σαφώς και την ανάγκη για παραγγελίες έτοιμου φαγητού. Εδώ οι επιλογές για τους περισσότερους είναι περιορισμένες και κάποτε συγκεκριμένες. Οι πιο δημοφιλείς είναι τα παραδοσιακά κρεατικά στη σχάρα και οι πίτσες. Ένα «γεμάτο» ροζέ μπορεί πολύ ευχάριστα να συνοδεύσει τέτοιου τύπου φαγητά αν και πρέπει να αποφύγουμε υπερβολές όσο αφορά τα καρυκεύματα και τις έντονες γεύσεις ειδικά όσο αφορά τους διαφόρους τύπους πίτσας.

Αν και για προφανή κυρίως ψυχολογικούς λόγους η κινεζική κουζίνα έχει χάσει τη δημοτικότητα της, από τη στιγμή που είναι μια επιλογή στο “delivery” μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως οι πιο πάνω τύποι κρασιών ταιριάζουν με τα πλείστα κινέζικα πιάτα. Όσο για τους πιστούς οπαδούς του sushi, σαφώς και οι πιο πάνω κατηγορίες είναι μονόδρομος.


Προτάσεις


Τώρα έτσι για να παινέψω λιγάκι το σπίτι μου, θα γίνω πιο συγκεκριμένος όσο αφορά τις επιλογές αν και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες επιλογές ανάλογης ποιότητας και τιμής εκεί έξω από εξαιρετικούς κύπριους παραγωγούς. Αναφέρομαι στους κύπριους παραγωγούς διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να στηρίζουμε τα προϊόντα του τόπου μας αυτές τις κρίσιμες μέρες τα οποία είναι στο μεγαλύτερο τους ποσοστό ιδιαίτερης ποιότητας. Λοιπόν, ασυζήτητα Madari Hills Collection Sauvignon Blanc και Madari Hills Collection Μυθωδία από το Οινοποιείο Εκφράσεις. Μπορείτε να ανατρέξετε στο www.ekfraseis.com να μάθετε λεπτομέρειες για το κάθε κρασί και ασφαλώς να προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό κατάστημα του οινοποιείου αυτό ή αυτά που σας ενδιαφέρουν.

Κλείνοντας, σας προτρέπω να λειτουργείτε με δημιουργική σκέψη αυτές ειδικά τις μέρες που η ευχέρεια του έξτρα χρόνου για πολλούς από εμάς το επιτρέπει. Αφήστε τη φαντασία και το ένστικτο σας να σας υπαγορεύσει, συνδυασμούς γεύσεων, χρωμάτων αρωμάτων αλλά και να σας ωθήσει να αναζητήσετε τι ταιριάζει στο καθένα σας ξεχωριστά πέρα από τις προτάσεις και τα στερεότυπα που πολλές φορές λόγω έλλειψης κυρίως χρόνου ακολουθούμε.

Σας εύχομαι καλή δύναμη…

56 views0 comments

Recent Posts

See All