Search
  • Christos Vassiliades

Εορταστική απλότητα

Το υπο Covid γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι απολαυστικό επιλέγοντας απλά.

Τα Χριστούγεννα υπο ομαλές συνθήκες είναι πολύ ξεχωριστή γιορτή. Η ψυχολογία ανεβασμένη και η διάθεση για απολαύσεις στα ύψη. Φέτος όμως, η εορταστική περίοδος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Τα αυστηρά και ίσως «παρα-μέτρα», οι οικονομικές επιπτώσεις που λίγο πολύ ταλανίζουν όλους μας, η ανασφάλεια του αύριο και η αγανάκτηση του σήμερα δεν θα μας επιτρέψουν να αφεθούμε και να αναζητήσουμε την λίγη αυτή πολυτέλεια, την μερικές φορές ενοχική σπατάλη και την απαστράπτουσα ίσως ατμόσφαιρα που παλαιότερες και ενδοξότερες χρονιές πολλοί θεωρούσαμε επιβεβλημένη.


Το φαγητό και το κρασί, ο τρόπος και ο βαθμός κατανάλωσης τους είναι απολαύσεις που τις ορίζει σε μεγάλο βαθμό η ψυχολογία. Με την υπερκατανάλωση που είναι και αυτή απόρροια της ψυχολογίας δεν θα ασχοληθώ αφού αυτό αγγίζει άλλο τομέα που δεν έχει να κάνει με το θέμα μας. Θα συζητήσουμε όμως το πως λιτά και επιτυχώς μπορούμε να ντύσουμε οινικά το γιορτινό οικογενειακό μας τραπέζι.


Δεν πρόκειται να κουράσω με μακροσκελείς συμβουλές, προτάσεις και συνδυαστικές τακτικές, υπάρχει αμέτρητος όγκος υλικού και χιλιάδες αναφορές στο διαδίκτυο που μπορείτε να αναζητήσετε εξειδικευμένα. Άλλωστε είναι εποχή, που έχουμε όλοι παιδευτεί αρκετά και μας κουράζουν από καιρό τα σύνθετα.


Λίγες απλές προσωπικές απόψεις και αυτό μόνο. ‘Ε και κάποιες δικές μου προτάσεις έτσι για επίλογο. Λοιπόν, τα φετινά Χριστούγεννα χρειάζονται άνεση. Άνεση κυρίως ψυχική. Μην κουράσετε το μυαλό σας ως προς την επιλογή του «μεγάλου» κρασιού. Δεν χρειάζεται και δεν έχει θέση στο φετινό υπό «επίβλεψη» τραπέζι. Αυτά τα κρασιά χρειάζονται άλλη διαχείριση, απαιτούν αυτό που λέμε τελετουργικό. Που διάθεση για τέτοια. Τα εορταστικά πιάτα, είτε αφορούν παραδοσιακές συνταγές είτε κάποιες παραλλαγές τους έχουν τόση πολυπλοκότητα μερικά που βολεύονται και με το παραπάνω με κρασιά απαλά που να κυριαρχεί το φρούτο και η φρεσκάδα. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και μια νότα γλυκύτητας μπορεί να μας καταπλήξει φτάνει να ηχήσει ταιριαστά. Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων αποζητούν αυτό που ονομάζουμε “off-dry” στα λευκά κρασιά και τα βότανα τρελαίνονται για οξύτητα είτε σε ένα σπαρταριστά φρέσκο λευκό είτε σε ένα ερυθρό που κυριαρχεί το φρούτο. Επίσης οι γήινες γεύσεις, αναπόσπαστες στο χειμερινό εορταστικό τραπέζι αγαπούν τα γήινα κρασιά. Έχουμε συνδέσει τον γήινο χαρακτήρα στο κρασί με την παλαίωση αλλά αυτό είναι λάθος. Μπορεί να προκύψει ο χαρακτήρας αυτός και από την ποικιλία από την οποία προέρχεται το κρασί, όπως για παράδειγμα την ποικιλία Pinot Noir.


Τί προτείνω απο τις συλλογές μου


Madari Hills Collection Sauvignon Blanc

Η αρμονική συνύπαρξη της οξύτητας του με το έντονο τροπικό στοιχείο θα δέσει εξαιρετικά με τα τυριά σας, τις σαλάτες σας και τα συνοδευτικά σας canapes. Άν επίσης είστε απο τους λίγους που αρέσκονται να εισάγουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάποιες θαλασσινές πινελιές τότε το κρασί αυτό αποτελεί άριστη επιλογή.Madari Hills Collection Ραψωδία

Η σωστά πλαισιωμένη αίσθηση του φρούτου απο μπαχαρικά και η ανεβασμένη οξύτητα σε συνδυασμό με τις απαλές τανίνες, θα απογειώσουν τις γεύσεις λευκού κρέατος για τις οποίες έχετε επιλέξει ως τρόπο ψησίματος την σχάρα ή τον φούρνο σε συνδυασμό με λαχανικά. Κρασί που αγαπά την ντομάτα και οτιδήποτε πλαισιώνεται μαγειρικά απο αυτή.Madari Hills Collection Δέλεαρ

Το απόλυτο συνοδευτικό της περίφανης σας γαλοπούλας. Το τρανταχτό φρούτο, και η βοτανική του αίσθηση παντρεύονται με την γήινη του φύση και αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό της απαιτητικά στολισμένης με μπαχάρια και βότανα χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας. Η φυσική του οξύτητα απογειώνει τον συνδυασμό και αρκεί μονό η δοκιμή για να το διαπιστώσετε.Late Harvest Series Όχθη

Τα χριστουγεννιάτικα κέικς, οτιδήποτε με βάση τη σοκολάτα καθώς και οι λαχταριστές τάρτες αγαπούν κρασιά σας αυτό. Η υπερώριμη αίσθηση, τα αποξηραμένα φρούτα, τα μπαχαρικά, ο καφές και η γλυκύτητα του κρασιού απογειώνουν γευστικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και τους προσδίδουν μια πιο ελαφριά και ευχάριστα ταιριαστή διάσταση.


Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες επιλογές στις συλλογές μας τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε στο www.ekfraseis.com


Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και δύναμη.

21 views0 comments

Recent Posts

See All